Sürdürülebilirlik Politikası

BOYÇELİK

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI

Ana Süreç: Sürdürülebilirlik Yönetimi

Alt Süreç: Sürdürülebilirlik

Politika: Sürdürülebilirlik Politikası

Politika No:

İlk Uygulama Tarihi:

Onaylayan:

Değişiklik No:

Son Değişiklik Tarihi:

Onaylayan:

 

MADDE 1. AMAÇ

1.1. Sürdürülebilirlik Politikasının (bundan sonra “Politika” olarak anılacaktır) amacı, Boyçelik Metal Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin (bundan sonra “Şirket” olarak anılacaktır) faaliyette bulunduğu sektörde çalışmalarını gerçekleştirirken gelecek nesillere daha iyi bir dünya ve daha iyi bir doğa bırakabilmek amacıyla yaptığı ve yapacağı çalışmalarda benimsediği ilkeleri tanımlamaktır. Şirket, Türkiye’nin 2053 Net Sıfır hedefleri kapsamında, ülkemizin yenilenebilir enerjiye geçişini ve temiz enerji altyapısını geliştirmesini desteklemeyi kabul etmekte; sürdürülebilirlik anlayışıyla iş uygulamaları geliştirme ve iyileştirme sorumluluğuna sahip olduğuna inanır. Bu sorumluluk bilinci altında sürdürülebilirliği kurumsal kültüre entegre eder.

1.2. Bu amaç doğrultusunda Şirket, tüm paydaşlarının da katılımı ile çevresel, sosyal, ekonomik ve kurumsal yönetişim konularında hedefler belirleyerek, sürdürülebilir bir şirket anlayışı ile yurt içinde ve/veya yurt dışında sürdürülebilirlik konusunda sektörün önde gelen kuruluşlarından biri olmayı hedefler. Bu politika Boyçelik’in iş modeli, tüm faaliyetleri ve iş süreçlerinin kurumun sürdürülebilirlik stratejisiyle uyumlu olması; çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik ile kurumsal yönetimin şirketin tüm faaliyetlerinde gözetilmesi, kurumun sürdürülebilirlik amaç, hedef ve performans kriterlerinin tüm paydaşlarınca anlaşılması amacıyla oluşturulmuştur.

 

MADDE 2. TANIMLAR

2.1. Bu bölümde politikada geçen özel terim ve kavramlar aşağıdaki şekilde kısaca açıklanmaktadır.

Şirket: Boyçelik Metal Sanayi ve Ticaret A.Ş

Politika: Sürdürülebilirlik Politikası

Çalışan: Şirket yöneticilerini ve çalışanlarını ifade eder.

Sürdürülebilirlik: Birleşmiş Milletler’in tanımıyla uyumlu şekilde; gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılama kabiliyetinden ödün vermeden kendi ihtiyaçlarımızı karşılamayı ifade eder.

Sera Gazı Emisyonları: Yeryüzünden yansıyan Güneş ışınlarının atmosferde tutulmasına ve Dünya'nın ısınmasına sebep olan Karbon Dioksit (CO2), Metan (CH4) ve Nitröz Oksit (N2O) gibi gazların atmosfere salımını ifade eder.

Net Sıfır: Bir organizasyonun, topluluğun veya ülkenin ürettiği sera gazı emisyonu miktarı ile kompanse edilen veya absorbe edilen miktar arasındaki dengeyi ifade eder.

Sıfır Atık: İsrafın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atığın miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık önleme yaklaşımını ifade eder.

Tedarik Zinciri: Bir ürün ya da hizmetin tedarikçiden müşteriye doğru hareketini kapsayan ve bu süreç içerisindeki şirketler, insanlar, teknoloji, faaliyetler ve kaynaklar sistemlerinin bütününü ifade eder.

MADDE 3. KAPSAM

3.1. Bu politika;

  1. Şirket Üst Yönetim  üyelerini,
  2. Şirket yönetici ve çalışanlarını,
  3. Mal ve hizmet alınan firmaları ve çalışanlarını, 
  4. Danışmanlar, avukatlar, müşavirler ve dış denetçiler de dâhil olmak üzere Şirket adına görev yapan kişi ve kuruluşlar ile ticari ilişki içinde olduğu müşterileri de dâhil olmak üzere diğer kişileri (“İş Ortakları”)

kapsar.

 

MADDE 4. GÖREV VE SORUMLULUKLAR

4.1. Üst Yönetim

5.1.1. Politikada yer alan ilke ve esaslara aykırı olan ihlal ve şüpheli durumlarda bildirim, inceleme ve yaptırım mekanizmaları olan Sürdürülebilirlik Komitesi ve İç Denetim Departmanı’nın etkin bir şekilde faaliyet göstermesinin üst gözetiminden Üst Yönetim  sorumludur.

4.2. Sürdürülebilirlik Komitesi

4.2.1. Politikanın oluşturulması, uygulanması ve güncellenmesinin sağlanmasından Genel Müdür  adına Sürdürülebilirlik Komitesi sorumludur.

4.2.2. Şirket’in sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda oluşturduğu tüm stratejiler ve projelerin üst gözetiminden Sürdürülebilirlik Komitesi sorumludur.

4.2.3. Politikada yer alan ilke ve esaslara aykırı olan ihlal ve şüpheli durumların bildirilmesi için gerekli iletişim kanallarının kurulmasından ve bildirilen ihlal ve şüpheli durumların incelenmesinden Sürdürülebilirlik Komitesi sorumludur.

4.2.4. Sürdürülebilirlik Komitesi, gelen şikâyet ve ihbarları titizlikle ele alır ve inceler. İnceleme sonucunda bir kural ihlali tespit edilirse, gerekli kanıt ve belgelerle konuyu İç Denetim Departmanı gündemine taşır. Ayrıca, aynı ihlalin tekrar yaşanmaması için gerekli önlemleri alır ve gerekli mekanizmaları kurar.

4.3. Sürdürülebilirlik Komitesi/

4.3.1. Şirket’in sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda oluşturduğu tüm stratejiler ve projelerin takibinden Sürdürülebilirlik Komitesi/ sorumludur.

4.3.2. Şirket’in sürdürülebilirlik performansını ve yönetiminin yıllık olarak uluslararası standart ve çerçevelere uygun bir şekilde raporlanmasından Sürdürülebilirlik Komitesi/ sorumludur.

4.3. İç Denetim Departmanı

4.3.1. İç Denetim Departmanı, Politikada yer alan ilke ve esaslara aykırı olan ihlal ve şüpheli durumların tespiti halinde ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak, Disiplin Cezası ile sonuçlanabilecek durumlar hakkında objektif değerlendirmeler yapar.

4.3.2. İç Denetim Departmanı, Politikaya uygun davranmayan:

4.3.2.1. Çalışan hakkında Disiplin Kuruluna ve İlgili Birim Amirine raporlamakla yükümlüdür. Disiplin kurulu Çalışandan savunma almaya, soruşturma başlatmaya, iş sözleşmesini askıya almaya, iş sözleşmesini feshetmeye ve İş Kanunu ve yürürlükteki mevzuat uyarınca haklarını kullanma hak ve yetkisine sahiptir.

4.3.2.2. Uygun davranmayan danışman, avukat ve finansal uzmanlarından hizmet almayı durdurma ve hizmet sözleşmelerini sona erdirme durumları hakkına Komiteye görüş bildirir.

4.3.2.3. Uygun davranmayan iş ortakları ile arasındaki ticari iş ilişkilerini durdurma, askıya alma ve sona erdirme durumları hakkında Komiteye görüş bildirir.

4.4. Çalışanlar

4.4.1. Şirket çalışanları bu Politikaya uyum sağlanması, İç ve dış mevzuata uyumlu çalışılması ve Politikaya aykırı bir davranış, tutum, işlem, eylem, karar, faaliyet ya da uygulama ile karşılaşılması durumunda Sürdürülebilirlik Komitesine aşağıda yer alan e-posta veya adres üzerinden bildirim yapılması ile sorumludur.

 

MADDE 5. UYGULAMA ESASLARI

Tüm faaliyetlerimizde çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik ile kurumsal yönetim ilkelerinin gözetilmesini,

  1. Şirket, yeşil, temiz ve yenilenebilir enerji kurulu gücünü artırmayı hedefler.
  2. Şirket, enerji verimliliği stratejilerini kullanarak ve enerji yönetimi programlarını teşvik ederek enerji tüketimini azaltmayı hedefler.
  3. Şirket, tüm faaliyetlerinde ve yatırımlarında çevresel, sosyal ve ekonomik etkileri göz önünde bulundurmayı ve iş faaliyetlerine yönelik kararlarda bu boyutların gözetilmesini hedefler.
  4. Şirket, çevre ve iklimin korunması ile enerji ve kaynakların sorumlu kullanımını kurumsal hedefler ve sürdürülebilir kurumsal stratejisinin bir parçası olarak görmeyi hedefler.
  5. Şirket, operasyonel çevre koruması, çevresel etkiyi en aza indirmeyi, enerji ve kaynakları korumayı ve doğal yaşam alanının çeşitliliğini ekolojik, ekonomik ve sosyal açıdan sürdürülebilir bir şekilde korumak amacıyla sürekli iyileştirmeyi hedefler.

 

  1. Şirket, çevre dostu ve enerji tasarruflu ürün ve hizmetleri teşvik etmeyi, yeni ürün ve hizmetler geliştirirken ortaya çıkan tüm çevresel etkilerin  enerji ve doğal kaynak kullanımının minimumda tutmayı hedefler.
  2. Şirket, atık, geri dönüşüm, hava, gürültü, enerji, iklim, toprak, su olmak üzere faaliyet, ürün ve hizmetlerinin çevre ve enerji ile ilgili yönlerini sistematik olarak belirlemeyi hedefler.
  3. Şirket, çevre ve enerji ile ilgili riskleri de analiz ederek operasyon ve süreçlerde çevre veya enerji performansını olumsuz etkileyebilecek sorunlar yaşanmaması için önlemler almayı hedefler.
  4. Şirket, sıfır atık politikasını benimsemeyi, bu kapsamda atıklarımızı en aza indirmeyi ve döngüsel ekonomi çözümlerini geliştirmeyi ve uygulamaya almayı hedefler.
  5. Şirket, su yönetimi performansını düzenli olarak takip etmeyi ve iyileştirmeyi hedefler.
  6. Şirket, biyoçeşitliliği korumayı ve etkisini düzenli olarak analiz etmeyi, olumsuz etkisi olması durumunda bunu bertaraf edecek önlemleri almayı hedefler.
  7. Şirket, hedef ve amaçlarını belirlerken paydaşlarının beklenti ve önceliklerini göz önünde bulundurmayı hedefler.
  8. Şirket, strateji ve yatırımlarını Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) ile uyumlu olması, başta Amaç 7 ve 13 olmak üzere SKA’lara ve alt hedeflerine katkıda bulunmayı hedefler.
  9. Şirket, çevresel, sosyal ve ekonomik etkilerinin yönetimini uluslararası standart ve çerçevelere uygun bir şekilde düzenli aralıklarla beyan etmeyi hedefler.
  10. Şirket, çalışanlarına güvenli bir çalışma ortamı sunmak üzere iş sağlığı ve güvenliği alanında performansını takip ve beyan etmeyi, sürekli iyileştirme prensibi ile hareket ederek iyileştirme uygulamalarını yürürlüğe koymayı hedefler.
  11. Şirket, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı salımımızı hesaplamayı, takip ve beyan etmeyi, bu kapsamda 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşmayı hedefler.
  12. Şirket, tedarik zincirinin sürdürülebilir kılmak amacıyla çalışmalar yürütmeyi, tedarikçilerini bu kapsamda denetlemeyi hedefler.
  13. Şirket, faaliyet alanlarında yerel toplumun sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmayı, yerel istihdam ve tedarike öncelik vermeyi hedefler.
  14. Şirket, fırsat eşitliği, çeşitlilik ve kapsayıcılık ilkelerini benimsemeyi; zihinsel veya fiziksel engel, din, dil, ırk, yaş, sosyoekonomik statü, cinsiyet gibi kriterleri temel alarak ayrımcılık yapılmasına fırsat vermemeyi hedefler.
  15. Şirket, tüm çalışanlarına ücretlendirme, ödül, terfi, performans değerlendirmesi gibi süreçlerde eşit hak ve fırsatlar tanımayı hedefler.
  16. Şirket, toplumsal cinsiyet eşitliğine katkıda bulunmayı, kadınlara iş hayatında eşit fırsatlar tanımayı ve kadın istihdamını arttırmayı hedefler.
  17. Şirket, gençlerin istihdama katılmasını ve eğitim/staj programlarıyla yetkinlik gelişimlerini desteklemeyi hedefler.
  18. Şirket, çalışan sağlığını, haklarını ve memnuniyetini destekleyen bir işyeri kültürü yaratmayı hedefler.
  19. Şirket, Boyçelik’in değerlerini ve etik ilkelerini gözeterek dürüst, şeffaf ve hesap verebilir hareket etmeyi hedefler.
  20. Şirket, tedarik zincirinin sürdürülebilirliğini takip etmeyi hedefler.
  21. Şirket, çalışanların temsil ve toplu sözleşme haklarına saygı göstermeyi; Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikasında da vurgulandığı üzere rüşvet ve yolsuzluğa tolerans göstermemeyi, ilgili tüm yasal düzenlemelere ve etik kurallarına uymayı hedefler.
  22. .
  23. Şirket, Sürdürülebilirlik Politikası’nı tüm çalışanlarına ve dijital kanallar aracılığıyla kamuoyuna ve tüm paydaşlarına duyurmayı ve erişime açık hale getirmeyi hedefler.
  24. Şirket, iç ve dış paydaşların kurumun çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim performansına ilişkin geri bildirim ve önerilerde bulunmalarına olanak sağlayacak platformlar oluşturmayı hedefler.
  25. Şirket, sürdürülebilirlik bakış açısını kurum kültürü haline getirmeyi hedefler.
  26. Şirket, faaliyetlerinde çevrenin korunmasını ve doğal kaynakların daha verimli kullanılmasını geliştirmeyi hedefler.
  27. Şirket, çevre bilincini desteklemeyi ve çalışanları sürdürülebilirlik ve çevre programlarının geliştirilmesine ve uygulanmasına dahil etmeyi hedefler.
  28. Şirket, çalışanları çevresel ve sürdürülebilirlik girişimleriyle ilgili uyumluluk ve en iyi uygulamalar konusunda eğitmeyi hedefler.

MADDE 6. İLETİŞİM

6.1. Sürdürülebilirlik Politikası, Şirket Çalışanlarına duyurulmuştur ve kurumun internet sitesi aracılığıyla da sürekli ve kolaylıkla erişilebilir durumdadır.

6.2. Şirket, Çalışanların sürdürülebilirlik konusunda bilinçlendirilmesi adına eğitimler düzenler.

 

MADDE 7. İHBAR VE BİLDİRİM

7.1. Şirket Çalışanlarının, İş Ortaklarının ve Şirket dışındaki diğer tüm tarafların Politika ihlalleri konularındaki şikayet ve bildirimlerini Sürdürülebilirlik Komitesine sözlü ya da e-posta aracılığıyla yazılı olarak yapabilir.

7.2. Sürdürülebilirlik Komitesi, gelen şikâyet ve ihbarları titizlikle ele alır ve inceler. İnceleme sonucunda bir kural ihlali tespit edilirse, gerekli kanıt ve belgelerle konuyu İç Denetim Departmanı gündemine taşır. Ayrıca, aynı ihlalin tekrar yaşanmaması için gerekli önlemleri alır ve gerekli mekanizmaları kurar.

E-posta: surdurulebilirlik@boycelik.com.tr[TM1]

Adres: O.S.B. 37. Cad. No:4, 38070 Melikgazi, Kayseri, Türkiye

 

MADDE 8. YAPTIRIM VE CEZALAR

8.1. Şirket, işbu Politika'ya uymaması halinde, her türlü zarara ilişkin tazmin hakkı saklı kalmak üzere:

  1. Uygun davranmayan çalışanından savunma almaya, soruşturma başlatmaya, iş sözleşmesini askıya almaya, iş sözleşmesini feshetmeye ve İş Kanunu ve yürürlükteki mevzuat uyarınca haklarını kullanma hak ve yetkisine sahiptir.
  2. Uygun davranmayan danışman, avukat ve finansal uzmanlarından hizmet almayı durdurma ve hizmet sözleşmelerini sona erdirme hakkına sahiptir.
  3. Uygun davranmayan iş ortakları ile arasındaki ticari iş ilişkilerini durdurma, askıya alma ve sona erdirme hak ve yetkisine sahiptir.

8.2. Şirket sahip olduğu bu hak ve yetkileri İlgili Departmanlar  aracılığıyla yürütür.

 

MADDE 9. YÜRÜRLÜK

9.1. İşbu Sürdürülebilirlik Politikası XX [TM2] tarihli Yönetim Kurulu Kararıyla yürürlüğe konmuştur. İşbu Sürdürülebilirlik Politikası yeni bir duyuru yapılana kadar geçerli ve yürürlükte kalacaktır.

 

MADDE 10. DESTEKLEYEN DOKÜMANLAR

Çevre Politikası

Etik Kitapçığı

İnsan Hakları Politikası

İnsan Kaynakları Politikası

Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikası

Sürdürülebilirlik Komitesi Çalışma Esasları


 [TM1]Sürdürülebilirlik Komitesi için Boyçelik uzantılı bir mail adresi oluşturulmasını öneriyoruz.

 [TM2]Yayınlanma tarihi koyulacaktır.