1 AMAÇ
Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Politikasının (bundan sonra “Politika” olarak anılacaktır) amacı, Boyçelik Metal Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin (bundan sonra “Şirket” olarak anılacaktır) tedarik zincirinin kârlılığını en üst düzeye çıkarırken aynı zamanda çevresel etkilerini en aza indirgemek ve sosyal refaha etkisini en üst düzeye çıkarmak için tedarik zinciri operasyonlarının yönetilmesine dair esasları tanımlamaktır.
2 TANIMLAR
Bu bölümde politikada geçen özel terim ve kavramlar aşağıdaki şekilde kısaca açıklanmaktadır.
Şirket: Boyçelik Metal Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Politika: Sürdürülebilirlik Politikası
Çalışan: Şirket yöneticilerini ve çalışanlarını ifade eder.
Sürdürülebilirlik: Birleşmiş Milletler’in tanımıyla uyumlu şekilde; gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılama kabiliyetinden ödün vermeden kendi ihtiyaçlarımızı karşılamayı ifade eder.
Sera Gazı Emisyonları: Yeryüzünden yansıyan Güneş ışınlarının atmosferde tutulmasına ve Dünya'nın ısınmasına sebep olan Karbon Dioksit (CO2), Metan (CH4) ve Nitröz Oksit (N2O) gibi gazların atmosfere salımını ifade eder.
Tedarik Zinciri: Bir ürün ya da hizmetin tedarikçiden müşteriye doğru hareketini kapsayan ve bu süreç içerisindeki şirketler, insanlar, teknoloji, faaliyetler ve kaynaklar sistemlerinin bütününü ifade eder.
3 KAPSAM
Bu politika;
- Şirket Yönetim Kurulu üyelerini,
- Şirket yönetici ve çalışanlarını,
- Mal ve hizmet alınan firmaları ve çalışanlarını,
- Danışmanlar, avukatlar, müşavirler ve dış denetçiler de dâhil olmak üzere Şirket adına görev yapan kişi ve kuruluşlar ile ticari ilişki içinde olduğu müşterileri de dâhil olmak üzere diğer kişileri (“İş Ortakları”)
kapsar.
4 GÖREV VE SORUMLULUKLAR
4.1. Yönetim Kurulu
4.1.1. Politikada yer alan ilke ve esaslara aykırı olan ihlal ve şüpheli durumlarda bildirim, inceleme ve yaptırım mekanizmalarının etkin bir şekilde faaliyet göstermesinin üst gözetiminden Yönetim Kurulu sorumludur.
4.2. Sürdürülebilirlik Komitesi
4.2.1. Politikanın oluşturulması, uygulanması ve güncellenmesinin sağlanmasından Yönetim Kurulu adına Sürdürülebilirlik Komitesi sorumludur.
4.2.2. Şirket’in sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda oluşturduğu tüm stratejiler ve projelerin takibinden Sürdürülebilirlik Komitesi sorumludur.
4.2.3. Politikada yer alan ilke ve esaslara aykırı olan ihlal ve şüpheli durumların bildirilmesi için gerekli iletişim kanallarının kurulmasından ve bildirilen ihlal ve şüpheli durumların incelenmesinden Sürdürülebilirlik Komitesi sorumludur.
5 UYGULAMA ESASLARI
- Şirket, sürdürülebilirlik ilkelerine uygun çalışan tedarikçileri tercih eder. Tedarikçi seçiminde, çevresel performansı, iş sağlığı ve güvenliği standartlarını, insan haklarını ve çalışma koşullarını göz önünde bulundurur. Aynı zamanda, yerel ve topluluk destekli tedarikçilere öncelik vererek, ekonomik kalkınmayı teşvik eder.
- Şirket, tedarik zinciri stratejilerinde uzun vadeli hedefler belirler ve sürdürülebilirlik alanındaki zorluklara çözüm üretmeye ve üretmeye öncülük eden bir yaklaşımı benimser.
- Şirket, çalışanlarının bilgi ve uzmanlıklarını geliştirmeye yatırım yapan tedarikçileri devreye sokar, iş ortaklarını da benzer yatırımlar yapmaya teşvik eder. Çalışanlarından ve tedarikçilerinin çalışanlarından, rutin işlerinde sürdürülebilir gelişim ilkelerini benimsemelerini ve tüm kararlarını bu ilkeler doğrultusunda almalarını bekler.
- Şirketi, tedarikçilerinin çalışanlarına sağlıklı bir çalışma ortamı sunmalarını, iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını gözetmelerini ve faaliyetlerinde ilgili konuları önceliklendirmelerini sağlar.
- Şirket, tüm ürün ve hizmetleri şirkete değer katacak şekilde tedarik eder. İnsan sağlığı ve çevreyle uyumlu aksiyonlar alan, çalışanlarına her platformda adil davranan tedarikçilerin katılımına öncelik verir.
- Şirket, aşağıdaki kurumlarla iş birliğinde bulunmayız ve tedarikçi olarak çalışmaz:
- Çalışan haklarına saygı göstermeyen, bu konudaki mevzuata uymayan,
- İmzacısı olduğumuz Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin (UNGC) maddelerine aykırı uygulamaları olan,
- Etik Kurallarımızın maddelerine aykırı uygulamaları olan
- Rekabete aykırı uygulamaları olan, bu konudaki mevcut mevzuata uymayan,
- Çalışanların yasalarda belirtilen örgütlenme hakkına saygı duymayan,
- Çevresel etkiyle ilgili mevzuata uymayan, atık yönetimi yapmayan,
- Şirket, üretim süreçlerinde kullanılan malzemelerin ve ekipmanların sürdürülebilirliğini gözetir. Enerji verimliliği sağlayan, yenilenebilir kaynaklardan tedarik edilmiş, geri dönüştürülebilir ve çevresel etkileri en aza indiren malzemelerin tercih edilmesi gibi faktörler, tedarik zincirindeki öncelikli tercihler arasındadır.
- Şirket, tüm tedarik süreçlerinde teknik departmanlarla koordineli çalışarak yüksek verimlilik ve verimlilik açısından katkı sağlayacak projeleri tercih eder.
- Şirket, kalite ve sürdürülebilirlik koşullarını sağladıkları müddetçe, öncelikli olarak yerel tedarikçi ve üreticileri tercih eder.
- Şirket, tedarikçilerinin çevresel etkiyle ilgili tüm yasa ve mevzuata uymasını, çevresel etkilerini düzenli olarak ölçmesini ve takip etmesini, iyileştirmesini bekler.
- Şirket, satın aldığı ürünlerin yaşam döngüsü analizlerinin olmasını tercih eder.
- Şirket, tedarik zincirinde atık oluşumunu en aza indirme ve atıkların etkili bir şekilde yönetilmesini sağlama amacı güder. Geri dönüşüm, yeniden kullanım ve enerji geri kazanımı gibi sürdürülebilir atık yönetimi ve döngüsellik yöntemlerini teşvik eder ve tedarikçilerini bu konuda destekler.
- Şirket, iş ortaklarının insan haklarına saygı göstermelerini ve adil çalışma koşulları sağlamalarını bekler. Çalışanların haklarını korumak, güvenli ve sağlıklı çalışma ortamları oluşturmak, çocuk işçiliği ve zorla çalıştırmayı önlemek için tedarik zincirinde etkin denetim ve izleme mekanizmaları kullanır.
- Şirket, sürekli olarak yeni çözümler ve yenilikçi yaklaşımlar arayarak, tedarik zincirinin sürdürülebilirliğini artırmaya yönelik çalışmalar yapar. İş ortaklarıyla beraber çalışarak, en iyi uygulamaları paylaşır ve sürdürülebilirlik konusunda farkındalığı artırmak için bilgi ve deneyim paylaşımını teşvik eder.
- Şirket, tedarikçileri ile iletişimini sürekli geliştirir. Tedarikçilerinin sürdürülebilirlik farkındalığını arttırmak için çalışır.
- Şirket, yukarıdaki prensipler çerçevesinde tedarikçileri çevresel ve sosyal açıdan değerlendirir. Bu amaçla Tedarikçi Çevresel ve Sosyal Değerlendirme Sistemine gerekli kriterleri ekler ve düzenli olarak günceller.
- Şirket, tedarikçilerini seçerken Tedarikçi Çevresel ve Sosyal Değerlendirme sürecini uygular ve Tedarikçi Çevresel ve Sosyal Değerlendirme Sistemimize göre bir derece atar. Bu derece tedarikçi seçimindeki temel şartlardan biridir. Mevcut tedarikçileri yılda en az bir defa Tedarikçi Çevresel ve Sosyal Değerlendirme Sistemimize göre derecelendirir. Tedarikçilerden çevresel ve sosyal performanslarını sürekli olarak iyileştirmelerini bekler. Önem verilen değerlerle uyuşmayan uygulamaların tespit edilmesi durumunda ilgili tedarikçilerden düzeltici eylem talep eder ve süreci takip eder.
- Şirket, çevresel sorumluluğu teşvik edecek girişimlerde bulunur.
- Şirket, çevre dostu teknolojilerin geliştirilmesini ve yayılmasını teşvik eder.
- Şirket, rüşvet de dâhil olmak üzere her türlü yolsuzluğa karşı çıkar.
- Şirket, mal ve hizmetlerin satın alınmasından kaynaklanan dolaylı çevresel ve sosyal etkiyi azaltmak mümkün olan en geniş ölçüde üçüncü taraf tedarikçiler seçer.
- Şirket, sürdürülebilirlik seviyelerinin yükselmesine ve iyileşmesine olanak tanıyan tedarik zinciri yönetimi süreçlerinin geliştirilmesini teşvik eder.
- Şirket, tedarikçilerle ilgili dolaylı emisyonların düzeyini (Kapsam 3 emisyonları) orantılılık ve önemlilik ilkeleri temelinde düzenli olarak izler.
- Şirket, faaliyet gösterdiği veya bulunduğu ülkelerde geçerli tüm kanunlara, yasal hükümlere ve standartlara uyar ve tedarikçilerinden de aynısını yapmasını bekler.
- Şirket, tedarikçilerinden Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi ilkelerine ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yayımlanan temel çalışma standartlarına uymalarını bekler.
- Şirket, tedarikçilerinden, şirketlerinde her türlü çocuk işçiliğini ve zorla çalıştırmayı yasaklamalarını bekler.
- Şirket, tedarikçilerinden cinsiyet, ten rengi, din, milliyet, siyasi veya diğer inançlar, etnik köken, fiziksel engellilik, yaş, cinsel yönelim ve kimlik veya diğer kişisel ayrımcılığa dayalı ayrımcılık yapılmayan bir çalışma ortamı sağlamalarını bekler.
- Şirket, tedarikçilerinden, çalışanlarının bir çalışan temsil organı oluşturma haklarına saygı duymalarını ve ilgili ulusal yasalara uygun olarak toplu pazarlık yapmalarını bekler.
- Şirket, tedarikçilerinden yeterli bir iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi kurmalarını ve uygulamalarını bekler.
- Şirket, tedarikçilerinden korunan hakları ve hukuki menfaatleri önemli ölçüde etkileyebilecek zararlı toprak değişikliğine, su kirliliğine, hava kirliliğine, zararlı gürültü emisyonuna veya aşırı su tüketimine neden olmamalarını bekler.
- Şirket, tedarikçi çeşitliliği kapsamında, çeşitli ticari işletmelerin rekabet edebilmeleri için eşit fırsatlar sağlar.
- Şirket, Tedarikçi Çevresel ve Sosyal Değerlendirme Sistemi’ne göre değerlendirme yapar, sürdürülebilir tedarik zinciri beklentilerinin dışına çıkan, uygunsuzlukları telafi etmek yönünde çaba sarf etmeyen, bu alanda öncelikleri ile uyumsuz hareket eden tedarikçilerle iş ilişkisini gözden geçirir, çözüm bulunamayan durumlarda iş ilişkisini askıya alır veya sonlandırır.
Şirket, Tedarikçi Çevresel ve Sosyal Değerlendirme Sistemi performansı veya tespit edilen uygunsuzluklar nedeniyle iş ilişkisi askıya alınan veya sonlandırılan tedarikçilerle yeniden iş ilişkisi kurulmadan önce performanslarının iyileşmesi ya da sorunların giderilmesi konusunda değerlendirme yapar.
6 İLETİŞİM
Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Politikası, mevcut tüm tedarikçilere duyurulmuştur ve kurumun internet sitesi aracılığıyla da sürekli ve kolaylıkla erişilebilir durumdadır.
7 İHBAR VE BİLDİRİM
Şirket Çalışanlarının, İş Ortaklarının ve Şirket dışındaki diğer tüm tarafların Politika ihlalleri konularındaki şikayet ve bildirimlerini Sürdürülebilirlik Komitesine sözlü ya da e-posta aracılığıyla yazılı olarak yapabilir.
E-posta: surdurulebilirlik@boycelik.com.tr
Adres: O.S.B. 37. Cad. No:4, 38070 Melikgazi, Kayseri, Türkiye
8 YÜRÜRLÜLÜK
İşbu Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Politikası 01.10.2024 tarihli Yönetim Kurulu Kararıyla yürürlüğe konmuştur. İşbu Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Politikası yeni bir duyuru yapılana kadar geçerli ve yürürlükte kalacaktır.
9 DESTEKLEYEN DOKÜMANLAR
EN-PL-004 ÇEVRE POLİTİKASI
EN-PL-008 İNSAN HAKLARI POLİTİKASI
EN-PL-009 İNSAN KAYNAKLARI POLİTİKASI
EN-PL-006 ETİK KURALLAR POLİTİKASI
EN-PL-018 Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikası