Çevre Politikası

1 AMAÇ

1.1. Çevre Politikasının (bundan sonra “Politika” olarak anılacaktır) amacı, Boyçelik Metal Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin (bundan sonra “Şirket” olarak anılacaktır) çevre yönetim süreçlerinde izlenecek genel ilkeleri ve uygulama kapsamını belirlemek ve tanımlamak,

1.2. Çevre yönetimi ile ilgili mevzuatların, ulusal / uluslararası standartların ve sistemlerin uygulanması ve Şirket’in sürdürülebilirlik stratejilerine uyumu için gerekli aksiyonların alınmasını sağlamaktır.

1.3 Şirket, tüm faaliyetleri, yatırımları ve operasyonlarında, tedarik zincirindeki çevresel etkisini düzenli olarak ölçerek, çevre yönetiminin sürekli iyileştirmeyi, yerel kanunlara ve ilgili diğer yükümlülüklere tam uyumu Çevre Politikasının temeli olarak kabul eder. Çelik sektöründeki rekabetçi gücünün farkında olan Şirket, içinde bulunduğu ve çalıştığı çevreyi temiz tutma ve koruma sorumluluğunu üstlenir. Bu doğrultuda, faaliyetlerini yasal gereksinimlerini dikkate alarak, çevreye zarar vermeden ve güvenli bir şekilde gerçekleştirmeyi hedefler.

 

2 TANIMLAR

Bu bölümde politikada geçen özel terim ve kavramlar aşağıdaki şekilde kısaca açıklanmaktadır.

Şirket: Boyçelik Metal Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Çalışan: Şirket yöneticilerini ve çalışanlarını ifade eder.

Sera Gazı Emisyonları: Yeryüzünden yansıyan Güneş ışınlarının atmosferde tutulmasına ve Dünya'nın ısınmasına sebep olan Karbon Dioksit (CO2), Metan (CH4) ve Nitröz Oksit (N2O) gibi gazların atmosfere salımını ifade eder.

Net Sıfır: Bir organizasyonun, topluluğun veya ülkenin ürettiği sera gazı emisyonu miktarı ile kompanse edilen veya absorbe edilen miktar arasındaki dengeyi ifade eder.

Atık Hiyerarşisi: Tüm atık yönetimi adımlarının (Önleme, Azaltma, Yeniden Kullanma, Geri Dönüşüm, Geri Kazanım ve Bertaraf) öncelik sırasını ifade eder.

Döngüsel Ekonomi: Atık oluşumunu en aza indirirken malzemeleri ve kaynakları kullanımlarının sonunda ürün döngüsüne geri döndürerek değerlerini mümkün olduğunca uzun süre korumayı hedefleyen modeli ifade eder.

Sıfır Atık: İsrafın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atığın miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık önleme yaklaşımını ifade eder.

Tedarik Zinciri: Bir ürün ya da hizmetin tedarikçiden müşteriye doğru hareketini kapsayan ve bu süreç içerisindeki şirketler, insanlar, teknoloji, faaliyetler ve kaynaklar sistemlerinin bütününü ifade eder.

3 KAPSAM

Bu politika;

  1. Şirket Yönetim Kurulu üyelerini,
  2. Şirket yönetici ve çalışanlarını,
  3. Mal ve hizmet alınan paydaşları, 
  4. Danışmanlar, avukatlar, müşavirler ve dış denetçiler de dâhil olmak üzere Şirket adına görev yapan kişi ve kuruluşlar ile ticari ilişki içinde olduğu müşterileri de dâhil olmak üzere diğer kişileri (“İş Ortakları”)

kapsar.

 

4 GÖREV VE SORUMLULUKLAR

4.1. Yönetim Kurulu

4.1.1. Politikanın oluşturulması, uygulanması ve güncellenmesinin üst gözetiminden Yönetim Kurulu sorumludur.

4.2. Çevre Departmanı

4.2.1. Politikanın oluşturulması, uygulanması ve güncellenmesinin sağlanmasından Yönetim Kurulu adına Çevre Departmanı sorumludur.

4.2.2. Şirket’in çevresel performansı, hedefleri ve bu hedeflere yönelik oluşturulan projelerin takibinden Çevre Departmanı sorumludur.

4.4. Çalışanlar

4.4.1. Yönetim Kurulu'nca belirlenen politikalara uyum sağlanması, İç ve dış mevzuata uyumlu çalışılması ve Politikaya aykırı bir davranış, tutum, işlem, eylem, karar, faaliyet ya da uygulama ile karşılaşılması durumunda mail  üzerinden bildirim yapılması ile sorumludur.

 

5 UYGULAMA ESASLARI

5.1. Şirket, iklim değişikliği konusunda:

  1. İlgili Çevre mevzuatı ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemleri’nin gereksinimlerini karşılar ve gerektiğinde oluşturduğu ve uyguladığı standartlar ile bu yasal gereklilikleri aşar. Çevre performansında sürekli iyileşmeyi sağlar ve çevre kirliliğini atık hiyerarşisine uygun şekilde sıralı olarak önler.
  2. Çevresel etkisini en aza indirmek için sürdürülebilirlik stratejisini, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve yerel planlamalar doğrultusunda başta emisyon azaltım hedefleri olmak üzere performans göstergeleri belirlenir.
  3. Belirlenen hedefler doğrultusunda Çevre Yönetim Sistemini sürekli iyileştirir, çevreyi korur ve çalışanlara çevre bilinci ile ilgili bilinçlendirme eğitimleri vererek onları geliştirir.
  4. Çalışanlarına ve tüm ilgili taraflara yönelik olarak çevrenin korunmasına, doğal kaynak kullanımının azaltılmasına ve çevre kurallarının uyulmasına ilişkin farkındalık faaliyetleri, eğitim ve seminerler düzenler.
  5. Çevresel performansta çalışanların bağlılığı ve sorumluluğunu eğitimlerle sağlamayı hedefler..
  6. İklim değişikliğiyle mücadele için enerji tüketimlerinin ve emisyon hesaplamalarını düzenli olarak yapar; enerji verimliliği ve emisyon azaltımı için önlemler alır.
  7. Su yönetimi performansını iyileştirir, su tüketiminin ve atık su miktarını azaltır.
  8. Sıfır atık prensiplerini benimser, atık üretimini en alt seviyeye indirir ve döngüsellik için aktif olarak çalışır.
  9. Sıfır Atık anlayışıyla tüm faaliyetlerinde atık hiyerarşisine uygun şekilde sırasıyla atık önleme, azaltma, yeniden kullanma, geri dönüşüm, geri kazanım ve bertaraf olmak üzere döngüsel ekonomi çözümleri geliştirir ve uygular. Kaçınılamayan atıkların öncelikli olarak kaynağında ayrıştırır,  geri dönüşüme kazandırır veya en uygun yöntemlerle bertaraf eder.
  10. Üretim sonucu ve faaliyetlerinden kaynaklanan atıkları yasal şartlara uygun bertarafını veya geri dönüşümünü sağlar, atıkları minimuma indirir, kirliliği kaynağında önler, sera gazlarının azaltılmasını sağlar ve biyoçeşitlilik risk ve fırsatlarına önem verir. Kaynak verimliliği konusunda iyileştirme sağlar.
  11. Faaliyet bölgelerinde ekosistemin, habitatın ve biyoçeşitliliğin korunması ve geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapar.
  12. Hava, su ve toprak kirliliğini, sızıntı ve dökülmeleri, gürültüyü mümkün olduğu kadar azaltır, önler, doğal kaynakları kontrollü kullanır, koruma yöntemleri geliştirir ve acil durumlar için riskleri belirler ve bunları azaltır.
  13. Üretim tesislerindeki operasyonları emniyetli, çevreye uyumlu ve bulunduğu ortamdaki sosyal koşullara ve çalışanlarının gereksinimlerine uygun bir şekilde yürütür.
  14. Temiz bir çevre için doğaya ve canlılara saygılı olur.
  15. Hedeflerine ulaşma yolunda mevcut en iyi, çevre dostu ve enerji verimliliğini önemseyen üretim tekniklerine ve teknolojilerine yer vermeyi hedefler.
  16. Önemli çevre boyutuna sahip ürün-hizmet alımlarında yaşam döngüsü ilkesiyle uyumlu olarak gerekli çevre şartlarını sağlayıp sağlamadığını belirler.
  17. Çevre Yönetim Sistemi’nin doğru şekilde algılanması için, gerekli ve yeterli şekilde belgeye dayandırılmasını, uygulanmasını ve sürekliliğini sağlar.
  18. Paydaşlarıyla etkili iletişim ile çevresel ve sosyal iyileşme konusundaki çalışmaları canlı tutar.
  19. Faaliyetlerinde uluslararası standartlara ulaşmak için yürürlükte olan yasal mevzuatlara, standartlara, bağlı olduğu kurumların direktif ve kurallarına uyar.
  20. Politikasını kamu ve üçüncü şahısların erişimine açık hale getirir.

 

6 İLETİŞİM

6.1. Çevre Politikası, Şirket Çalışanlarına duyurulmuştur ve kurumun internet sitesi aracılığıyla da sürekli ve kolaylıkla erişilebilir durumdadır.

6.2. Şirket, Çalışanların çevre konularında bilinçlendirilmesi adına eğitimler düzenler.

 

7 YÜRÜRLÜK

İşbu Çevre Politikası 01.10.2024 tarihli Yönetim Kurulu Kararıyla yürürlüğe konmuştur. İşbu Çevre Politikası yeni bir duyuru yapılana kadar geçerli ve yürürlükte kalacaktır.

 

8 DESTEKLEYEN DOKÜMANLAR

EN-PL-017 SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI

EN-PL-014 SÜRDÜRÜLEBİLİR TEDARİK ZİNCİRİ POLİTİKASI